Το Πακιστάν ζητά από το Αφγανιστάν να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τις ΗΠΑ

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

29 Απριλίου 2011

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «το Πακιστάν ζήτησε από το Αφγανιστάν να αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και να αναζητήσει νέους συμμάχους».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν ανώνυμους Αφγανούς αξιωματούχους να δηλώνουν «ότι ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, δήλωσε στον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι η Καμπούλ θα πρέπει να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με την Κίνα, την σημαντικότερη αναδυόμενη οικονομική δύναμη».

Η εφημερίδα Wall Street Journal ήταν η πρώτη που ανέφερε λεπτομέρειες από συνάντηση στη Καμπούλ στις 16 Απριλίου, κατά την οποία ο Πακιστανός Πρωθυπουργός δήλωσε στον Πρόεδρο Καρζάι ότι η «αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στο Αφγανιστάν δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο Πρωθυπουργός Γκιλάνι τόνισε ότι η «Ισλαμαμπάντ και η Καμπούλ θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν φθίνουσα οικονομική δύναμη». Πάντως Πακιστανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν το περιεχόμενο αυτών των άρθρων.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών (ΗΠΑ-Πακιστάν) κλιμακώθηκε λόγω των βομβαρδισμών μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στο Πακιστάν, λόγω της σύλληψης συνεργάτη της CIA για τους θανάτους δύο Πακιστανών και λόγω της πρόσφατης έκθεσης του Λευκού Οίκου που αναφέρει ότι «η Ισλαμαμπάντ δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της».Πηγές


Bookmark-new.svg