Το Ιράκ βοηθά το Ιράν να παρακάμπτει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί

Από Βικινέα

20 Αυγούστου 2012

Ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας «New York Times» αναφέρει ότι «το Ιράκ βοηθάει το Ιράν να παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος».

Η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε την Κυριακή ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται ότι «το Ιράκ χρησιμοποιεί ένα δίκτυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και λαθρεμπορίου πετρελαίου για να παρακάμπτει το Ιράν τις κυρώσεις».

Τον Ιούλιο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε μια τράπεζα της Βαγδάτης από οποιαδήποτε συναλλαγή με το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι «η ισλαμική Τράπεζα Ελάφ είχε διεκπεραιώσει συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους ιρανικών τραπεζών που είναι υπό το καθεστώς των κυρώσεων για εμπλοκή τους σε πολλαπλές παράνομες δραστηριότητες του Ιράν».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η τράπεζα Ελάφ, παρά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζει να συμμετέχει στις καθημερινές δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, κατά τις οποίες πωλούνται ιρακινά δηνάρια και αγοράζονται αμερικανικά δολάρια».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις δημοπρασίες αυτές «σημαντικές οδούς από όπου το Ιράν αποκτά πρόσβαση στο διεθνές οικονομικό σύστημα».Πηγές