Το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε τον διαγωνισμό Eurovision 2011

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

15 Μαΐου 2011

Η Esprit Arena στο Ντύσελντορφ, χώρος διεξαγωγής της Eurovision 2011

Το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του τον διαγωνισμό της Eurovision (συμμετέχει από το 2008), χάρη στο ζευγάρι Ell & Nikki και το τραγούδι Running Scared, που συγκέντρωσαν συνολικά 221 βαθμούς, στον φετινό διαγωνισμό που διεξήχθη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Δεύτερη τερμάτισε η Ιταλία στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό από το 1997, με τον Ράφαελ Γκουλάτσι και το τραγούδι Madness of Love με 189 βαθμούς, ενώ στην τρίτη θέση η Σουηδία με τον Έρικ Σάαντε και το τραγούδι Popular, που συγκέντρωσε 185 βαθμούς. Στην τέταρτη θέση η Ουκρανία με την Μίκα Νιούτον και το τραγούδι Angel που συγκέντρωσε 159 βαθμούς, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Δανία με το συγκρότημα A Friend in London και το τραγούδι New Tomorrow με 134 βαθμούς. Η Ελληνική συμμετοχή που αποτελούνταν από τους Λουκά Γιώρκα και Stereo Mike και το τραγούδι Watch my Dance τερμάτισε στην έβδομη θέση με 120 βαθμούς.

Σύμφωνα με το σύστημα βαθμολογίας του διαγωνισμού, τα 50% των βαθμών της κάθε χώρας αποτελούν οι ψήφοι του κοινού σε όλη την Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο 50% των βαθμών αποτελούν οι ψήφοι των κριτών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως υιοθετήθηκε το μοντέλο ενός Σουηδού μαθηματικού για να καθοριστεί η σειρά των χωρών κατά την ώρα την ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, προκειμένου να είναι η διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο αγχωτική.Πηγές

Bookmark-new.svg