Τους πλέον απομακρυσμένους γαλαξίες του σύμπαντος φωτογράφησε το τηλεσκόπιο Χάμπλ

Από Βικινέα

27 Σεπτεμβρίου 2012

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χάμπλ» φωτογράφησε τις βαθύτερες πτυχές του σύμπαντος, σύμφωνα με την ΝΑSΑ.

Η απεικόνιση, που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά βαθύ πεδίο» ή XDF από τα αντίστοιχα αρχικά των αγγλικών λέξεων, αποτελεί φωτογραφική συρραφή στοιχείων που περισυλλέγησαν τα τελευταία 10 χρόνια και δείχνουν περίπου 5.500 γαλαξίες, ο αρχαιότερος εκ των οποίων είναι περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών. Υπολογίζεται ότι «η ηλικία του σύμπαντος είναι 13.7 δισεκατομμύρια έτη».

«Η εικόνα αυτή αποτελεί την βαθύτερη φωτογράφιση του σύμπαντος που έχει ποτέ αποθανατιστεί και αποκαλύπτει τους πλέον απομακρυσμένους γαλαξίες που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Γκάρθ Ίλλινγκγουορθ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που εργάζεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΝΑSΑ. «Η απεικόνιση αυτή μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε το μακρινό παρελθόν που δεν είχαμε την ευκαιρία να προσελκύσουμε μέχρι τώρα».

Η ΝΑSΑ χαρακτήρισε την φωτογραφία XDF «χρονικό τούνελ στο μακρινό παρελθόν» και εξήγησε ότι «το φως αυτών των απομακρυσμένων γαλαξιών μόλις έφθασε στη Γη σήμερα» και ότι «ένας απ' αυτούς τους γαλαξίες στη φωτογραφία υπήρχε 450 χρόνια μετά την δημιουργία του σύμπαντος». Το τηλεσκόπιο Χάμπλ τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη το 1990.Πηγές