Τουρκία: Άρχισε η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν

Από Βικινέα

20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η πολύκροτη δίκη των κατηγορουμένων για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, στο οποίο διέμενε μαζί με την οικογένεια του για τις θερινές του διακοπές.

Συνολικά 47 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας για να δικαστούν, στο Δικαστικό Μέγαρο της Μούγλας (Δυτική Τουρκία) και πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στους κατηγορουμένους ανήκει και ο πρώην ιμάμης, Φετουλάχ Γκιουλέν (που διανέμει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), ο οποίος δικάζεται χωρίς υπεράσπιση, λόγω της άρνησης των δικηγόρων να την αναλάβουν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και έκαναν έφοδο σ' αυτό προκειμένου να τον δολοφονήσουν. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης τους στο ξενοδοχείο, δύο αστυνομικοί της προσωπικής ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοτώθηκαν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει μετά την επίθεση πως «αν είχα μείνει στο ξενοδοχείο για ακόμα 10 ή 15 λεπτά, τότε θα ήμουν νεκρός ή υπό κράτηση».
Πηγές