Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουλάχιστον 48 νεκροί από σεισμό 7,4 ρίχτερ στη Γουατεμάλα

Από Βικινέα

8 Νοεμβρίου 2012

Τους 48 έχουν φτάσει οι νεκροί από το χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλιμάκας ρίχτερ στη νοτιοανατολική Γουατεμάλα. Σύμφωνα με τις αρχές 150 άνθρωποι έχουν τραυματιστοί και δεκάδες άλλοι αγνοούνται.

Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, ο σεισμός σημειώθηκε χθες στις 18:35 ώρα Ελλάδας (10:35 τοπική ώρα). Το επίκεντρο του σεισμού έχει εστιακό βάθος 42 χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα του Ειρηνικού, κοντά στα σύνορα Μεξικού και Γουατεμάλας.

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στα 21 από τα 22 διαμερίσματα της Γουατεμάλας και έγινε αισθητός 965 χιλιόμετρα μακρία, στη Πόλη του Μεξικού. Η περιοχή του Σαν Μάρκος, 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Πόλη της Γουατεμάλας επλήγη περισσότερο. Σπίτια κατέρρευσαν και δρόμοι και επικοινωνιές διεκόπησαν. Εκεί σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι. Σημαντικές καταστροφές έγιναν και στο διαμέρισμα Κετσαλτενάνγκο. Ψηλά κτίρια στη πρωτεύουσα της Γουατεμάλας εκκενώθηκαν εξαιτίας του φόβου των μετασεισμών. Στο Μεξικό έκλεισαν τα σχολεία στις πολιτείες Οαχάκα και Τσιάπας.

Τρία λεπτά μετά το κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 6,3 ρίχτερ. Ο μετασεισμός προκάλεσε πανικό και εκκενώσεις κτιρίων στο κεντρικό και νότιο Μεξικό.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι μικρού ύψους σεισμικά κύματα καταγράφηκαν στις ακτές της Γουατεμάλας και πρόσθεσε ότι τα κύματα μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.Πηγές