Τουλάχιστον 3 νεκροί σε διαδηλώσεις στη Συρία

Από Βικινέα

27 Μαρτίου 2011

Ο χάρτης των διαδηλώσεων στη Συρία

Οι ταραχές που σάρωσαν τον Αραβικό κόσμο απλώθηκαν σε όλη την Συρία πάνω από μια εβδομάδα καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο καθεστώς του Πρόεδρου Μπασάρ Άσαντ στη Δαμασκό, την Αλέπο, τη Λατάκια, τη Χαμά, την Νταρά και άλλες πόλεις της Συρίας.

Η Νταρά συγκεκριμένα έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων στη Συρία ήδη για περισσότερο από δέκα ημέρες, καθώς διαδηλωτές σ' αυτή την πόλη την Παρασκευή ανέβηκαν στη βάση του αγάλματος του Χάφεζ-αλ-Άσαντ φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος. Στην συνέχεια έσπρωξαν και γκρέμισαν το άγαλμα από τη βάση του. Έκαψαν επίσης το σπίτι του Κυβερνήτη της πόλης.

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε ταραχές που ξέσπασαν ανάμεσα σε Σύριους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας στην παραλιακή πόλη της Λατάκια. Στη συνέχεια κάποιοι ενώ παρακολουθούσαν την κηδεία επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε ένα τοπικό κτήριο του κόμματος Μπαθ και σ' ένα αστυνομικό τμήμα.

Η διεθνής αμνηστία έχει υπολογίσει ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Νταρά την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ένας επιπλέον αριθμός από 15 έως 20 ανθρώπους αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν στη Σαναμέϊν, μόλις έξω νότια της Νταρά και άλλοι τρεις στα προάστια της Δαμασκού.
Πηγές