Τουλάχιστον 100 Βραζιλιάνοι στα νοσοκομεία από δάγκωμα πιράνχας

Από Βικινέα

29 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχείο:Pyranha Pygocentrus piraya 1280.jpg

Τουλάχιστον 100 κολυμβητές στα ποτάμια και τις λίμνες της πολιτείας Πιάουι της βορειοανατολικής Βραζιλίας κατέληξαν στο νοσοκομείο όταν δαγκώθηκαν από πιράνχας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεδομένου ότι δεν έχουν φυσικούς θηρευτές, τα πιράνχας έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε ανθρώπους στις παραλίες» δήλωσε ο Ρομίλντο Μάφρα, αξιωματούχος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας στην πολιτεία του Πιάουι. Τα περισσότερα θύματα δέχτηκαν δαγκώματα στους αστράγαλους και τα δάχτυλα των ποδιών και κανένα δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι επιστήμονες λένε ότι «η έλλειψη τροφής και η αύξηση του πληθυσμού των πιράνχας οδήγησε σε αυτές τις επιθέσεις». Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την όρεξη των πιράνχας, η περιβαλλοντική υπηρεσία του Πιάουι έχει εισάγει στα νερά της περιοχής ένα άλλο ψάρι, την ήμερη τιλάπια.

Τουλάχιστον 30 διαφορετικά είδη πιράνχας ζουν στα γλυκά νερά της Νοτίου Αμερικής. Σε αντίθεση με το μύθο που τα περιβάλλει, σχεδόν όλα τα είδη είναι παμφάγα και συχνά τρέφονται με σπόρους. Είναι επίσης παραδοσιακό φαγητό των κατοίκων.Πηγές