Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταραχές μετά την έκρηξη βόμβας σε ναό Κοπτών της Αλεξάνδρειας

Από Βικινέα

2 Ιανουαρίου 2011

H σημαία της Αιγύπτου

Οι συγκρούσεις έχουν φουντώσει στη Βόρεια Αίγυπτο, στην πόλη της Αλεξάνδρειας, μετά από μια βομβιστική επίθεση έξω από μια Κοπτική Χριστιανική εκκλησία κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άτομα και τραυματίστηκαν 79.

Η αστυνομία και Χριστιανοί συγκρούστηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς με λαστιχένιες σφαίρες και ρίψη δακρυγόνων κατά πλήθους από νεαρούς άνδρες.

Εξοργισμένοι Χριστιανοί που προέρχονταν από την Εκκλησία αλ-Κιντισσίν (οι Άγιοι) συγκρούστηκαν με την αστυνομία και εισέβαλαν σε κοντινό τέμενος, προτρέποντας σε συγκρούσεις και ανταλλαγές βολών από πέτρες με τους Μουσουλμάνους.

Οι αρχές απέδωσαν το περιστατικό σε καμικάζι αλλά δεν έδωσαν στοιχεία που να ενισχύουν τον ισχυρισμό τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera) στην περιοχή: "Αυτή η σκηνή [των συγκρούσεων] έχει επαναληφθεί σήμερα πολλές φορές. Οι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν ρίχνοντας πέτρες, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα."

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ απηύθυνε έκκληση σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς της Αιγύπτου "να μείνουν ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία".

Περίπου 1.000 προσκυνητές παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην Εκκλησία αλ-Κιντισσίν στην περιοχή Σίντι Μπέχρ της μεσογειακής πόλης-λιμανιού. Δεδομένου ότι η λειτουργία πλησίαζε στο τέλος περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μια βόμβα εξερράγη έξω στο δρόμο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αξιωματούχοι αρχικά σκέφτηκαν ότι η αιτία ήταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών το διέψευσε αργότερα, λέγοντας ότι η επίθεση "πραγματοποιήθηκε τελικά από καμικάζι, ο οποίος πέθανε ανάμεσα στο πλήθος".

Οι Χριστιανοί της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, που στην πλειονότητά του είναι είναι μουσουλμάνοι. Τους τελευταίους μήνες, οι Κόπτες έχουν εκφράσει παράπονα για διακρίσεις σε βάρος τους, ενώ ορισμένοι μουσουλμάνοι κατηγορούν τις εκκλησίες ότι προσπάθησαν να εξαναγκάσουν προσηλυτισμένους στο Ισλάμ να επιστρέψουν στον χριστιανισμό.

Η Αλεξάνδρεια, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου με πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων περίπου (4.000.000), και έχει δοκιμαστεί από θρησκευτική βία και στο παρελθόν. Το 2006, υπήρξαν ημέρες συγκρούσεων μεταξύ των Κοπτών και των μουσουλμάνων, αφού ένας Κόπτης δέχτηκε τραύματα μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης με μαχαίρι σε τρεις εκκλησίες.Πηγές

Διαβάστε ακόμα