Συνεχίζεται το Κύπελλο ποδοσφαίρου Ελλάδος 2015-16

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

12 Απριλίου 2016

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου, επαναρχίζει το Κύπελλο ποδοσφαίρου Ελλάδος 2015-16, το οποίο διακόπηκε μετά από επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Πειραιώς, στα πλαίσια του πρώτου ημιτελικού. Μετά τον αγώνα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδος, Σταύρος Κοντονής, αποφάσισε τη διακοπή της διοργάνωσης, κίνηση που παρολίγο να οδηγήσει σ' έξοδο της ΕΠΟ από την ευρωπαϊκή (ΟΥΕΦΑ) και την παγκόσμια (ΦΙΦΑ) ομοσπονδία.

Όπως ανέφερε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της ΚΟΠ και εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ/ΦΙΦΑ, «ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδος αρκέστηκε σε δέσμευση από τη ΦΙΦΑ πως από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν επαφές για την εναρμόνιση του καταστατικού πλαισίου». Επίσης, ανέφερε τις ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι την Παρασκευή για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτές οι ενέργειες είναι:

  • Η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης και θα συνεχίσει το Κύπελλο.
  • Ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα αποδεχθεί το αίτημα της ΕΠΟ και θα δώσει εντολή για επανεκκίνηση του Κυπέλλου.
  • Από την ερχόμενη εβδομάδα, η ΦΙΦΑ θα ξεκινήσει τη διαδικασία εναρμόνισης του καταστατικού της ΕΠΟ μ' αυτό της ΦΙΦΑ.

Η αντίδραση του προέδρου της ΕΠΟ, Γεώργιου Γκριτζίκη, σύμφωνα με «Το Βήμα», ήταν η εξής:

«Είχαμε βάλει το θέμα των εξελίξεων στο ποδόσφαιρο που είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε. Μέχρι τις 15 θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εμείς σαν ΕΠΟ όλοι οι συνάδελφοι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο. Άρα λοιπόν θέλουμε να παίζεται το ποδόσφαιρο και όχι να σταματάει με κάθε απόφαση του υφυπουργού».

«Νομίζω ότι μέσα από την απόφαση που πήραμε, με εξαίρεση τον κ. Δέδε, όλοι οι άλλοι ήταν απολύτως σύμφωνοι στην κατεύθυνση ότι εμείς σαν ΕΠΟ θέλουμε να ξεκινήσει το Κύπελλο άμεσα και στην συνέχεια να μπει στο τραπέζι ένας διάλογος μεταξύ FIFA, UEFA, ΕΠΟ, Υπουργείου, να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζεται, στα σημεία όπου η Πολιτεία παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο, να ξεκαθαρίσει το θέμα για να μην συμβαίνει αυτό και όπου η ΕΠΟ πρέπει να διορθώσει κανονισμούς ή ακόμα και το καταστατικό, ασφαλώς με τις υποδείξεις της FIFA, θα το κάνουμε με όλη μας την καρδιά.»

«Θέλουμε να παίζεται το ποδόσφαιρο. Σκοπός είναι ένας, θα πρέπει με καλή θέληση και διάθεση να τελειώσει αυτό το θέμα και να βγούμε και να πούμε ότι το ποδόσφαιρο συνεχίζεται να παίζεται. Πάντα είμαι αισιόδοξος, πάντα λέω ότι στα αδιέξοδα υπάρχουν λύσεις. Κρατάω χαμηλούς τόνους, δεν δυναμιτίζω το κλίμα όπως κάνει η αντίθετη πλευρά. Θα μπορούσα να το κάνω και εγώ αυτό, αλλά δεν το κάνω. Ήταν υποχρέωση της FIFA να κάνει παρέμβαση.»

«Όταν δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί και το αυτοδιοίκητο βάλλεται, επόμενο είναι η FIFA να κάνει τις παρεμβάσεις της και είναι υποχρέωσή της να το κάνει, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα στην Ινδονησία και στο Κουβέιτ και τώρα και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να παίζεται ποδόσφαιρο και να μην παρεμποδίζεται να παίζεται».

Επίσης, η ΕΠΟ ανακοίνωσε μερικές αλλαγές στο καταστατικό της και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, ως Απόφαση ΕΕ/ΕΠΟ (21/4/2016)

«Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2016, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού να ματαιώσει τη διοργάνωση του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων».

«Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από τις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ της πολιτείας και των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών και ελήφθη η παρακάτω απόφαση:»

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεσμεύεται πλήρως, στο πλαίσιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής οικογένειας, από το περιεχόμενο της επιστολής που η FIFA απέστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού στις 05.04.2016 και με την οποία θέτει απολύτως περιοριστικά το πλαίσιο των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αποφασίσει.»

«Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, για να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση του κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, σε σχέση με τον τρόπο που η FIFA ενεργεί σε ανάλογες περιπτώσεις και να εφαρμόσει τις όποιες εισηγήσεις λάβει από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.»

«Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καλεί τον Υπουργό, δεχόμενος τις επιταγές της FIFA και της UEFA όπως τούτες περιέχονται μέσα στην επιστολή που οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί έχουν αποστείλει, να προχωρήσει: »

«α. Στην άμεση επανέναρξη και ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου,»

«β. Στην έναρξη διαλόγου με της Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο.»

«Οι ώρες τούτες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και κρίνουμε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η σωφροσύνη και η συναίνεση.»

«Από την πλευρά της η ΕΠΟ θα πράξει κάθε τι δυνατό αναλαμβάνοντας το μερίδιο που της αναλογεί από τις αποφάσεις της FIFA και της UEFA για να αποφύγουμε όλοι τον κίνδυνο «Grexit».»

«Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα πράξει και η πολιτεία.»Bookmark-new.svg
Πηγές