Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνελήφθη ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης

Από Βικινέα

16 Μαΐου 2011

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, ύστερα από καταγγελίες που τέθηκαν εις βάρος του για την σεξουαλική επίθεση σε μια 32χρονη καμαριέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ο Στρος-Καν επρόκειτο να ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί το απόγευμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όταν και συνελήφθη από τις αρχές λίγο πριν αναχωρήσει η πτήση του. Η αστυνομία αναφέρει πως κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε βαθμό κακουργήματος. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «η συνάντηση ματαιώθηκε», αφήνοντας να εννοηθεί πως το ΔΝΤ δεν θα στείλει αντικαταστάτη στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο Στρος-Καν θα αρνηθεί στη προσεχή δίκη όλες τις κατηγορίες που γίνονται εις βάρος του.

Οι κατηγορίες που γίνονται εις βάρος του μπορεί να του στοιχίσουν την πολιτική του καριέρα, αφού θεωρείται ως ένας από τους επικρατέστερους για τη νίκη στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, ενώ μπορεί να οδηγήσουν στην απαλλαγή του από τη θέση του προέδρου του ΔΝΤ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση, δηλώνοντας πως «προέχει το τεκμήριο αθωότητας και θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης». Σε περίπτωση μη υποψηφιότητας του Στρος-Καν, πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές θα είναι η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει υποψήφιος ο Φρανσουά Ολάντ.Πηγές