Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνάντηση Σαμαρά και Ομπάμα

Από Βικινέα

9 Αυγούστου 2013

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην πόλη της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και ο κ. Κέρι ήταν ιδιαίτερα ένθερμοι και φιλικοί απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό. Η θερμή ατμόσφαιρα που επικράτησε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν αποτυπώνεται τόσο στην δήλωση του αμερικανού Προέδρου όσο και της εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του έλληνα Πρωθυπουργού πρώτο θέμα συζήτησης στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ομπάμα ήταν η οικονομία. Όπως τονίσθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός και επεσήμανε ότι σημασία έχει πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή από την ελληνική πλευρά ο κ. Ομπάμα ήταν θετικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας λογικός άνθρωπος που θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με τις συμμαχικές τους χώρες.

Στο θέμα της ενέργειας έγινε αναφορά στην ποσότητα των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα η οποία εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που έχουν εντοπίσει Ισραήλ και Κύπρος μαζί και η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την στρατηγική συνεργασία που προωθούν στο θέμα αυτό οι τρεις χώρες. Ταυτόχρονα, ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως την περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση, την προεδρεία της ΕΕ θα έχει η Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη λύση του κυπριακού προβλήματος και την πρόταση για την παραχώρηση της Αμμοχώστου που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Στην πρόταση αυτή είχε αναφερθεί αναλυτικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την τελευταία επίσκεψη του στις ΗΠΑ και ο κ. Σαμαράς την επανέλαβε τόσο στον κ. Κέρι όσο και τον κ. Ομπάμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πρόταση της ελληνικής πλευράς για διεξαγωγή των συνομιλιών για το Μεσανατολικό στην Ελλάδα, μια πρόταση που φαίνεται να εκτίμησαν θετικά οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα συνεχάρη την ελληνική ηγεσία για την πρόσφατη σύλληψη των τρομοκρατών ανοικτά της Χίου. Τέλος, ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και τα όσα έχουν καταφέρει τα μέλη της στις ΗΠΑ, επιτεύματα που όπως είπε ο αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Νωρίτερα, στο γεύμα εργασίας που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Κέρι διεξήχθη επίσης μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συνάντηση τον Σεπτέμβρη όταν ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί και πάλι τις ΗΠΑ για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα συνοδεύεται από τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε εκτενής αναφορά σε όλες τις χώρες τις νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την βάση στη Σούδα, το Αφγανιστάν αλλά και το θέμα της ΑΟΖ στο οποίο οι ΗΠΑ επανέλαβαν την θέση τους για την διευθέτηση του προβλήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.Πηγές