Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνάντηση Μπαν Κι Μούν με Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου στη Γενεύη

Από Βικινέα

9 Ιουλίου 2011

Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν. Ήταν η τρίτη τέτοια συνάντηση για το Κυπριακό, από το Νοέμβριο.

Ο Μπαν Κι-Μούν δήλωσε ότι «η πρόοδος για την επίλυση του προβλήματος στο νησί είναι εξαιρετικά αργή, αλλά η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζονται σταθερά για την προώθηση των συνομιλιών και περιμένουμε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο για το μέλλον της Κύπρου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους στα κύρια θέματα, με την επιστροφή τους στο νησί. Κύριο θέμα διαφωνίας είναι το περιουσιακό. Αλλά θέματα που εξετάζονται είναι αυτά της διακυβέρνησης, του καταμερισμού εξουσιών, της οικονομίας, το εδαφικό, το θέμα της ασφάλειας και άλλα»

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως «η επερχόμενη ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο σε ένα χρόνο από τώρα, ενδεχομένως να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό».Πηγές