Στρατιωτική επέμβαση στην Μεϊκτίλα της Μιανμάρ ύστερα από ταραχές στην πόλη

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

23 Μαρτίου 2013

Το κέντρο της Μεϊκτίλα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μιανμάρ πραγματοποίησαν επέμβαση στην πόλη Μεϊκτίλα, η οποία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο της χώρας Θέιν Σέιν ύστερα από τις ταραχές μεταξύ Βουδιστών και Μουσουλμάνων κατοίκων στις οποίες βρήκαν τον θάνατο 31 άτομα.

Στην πόλη έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, ενώ θεωρείται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από εκείνο που ήταν γνωστός σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ταραχές ξεκίνησαν ύστερα από διαφωνία μεταξύ ενός βουδιστικού ζευγαριού με τους Μουσουλμάνους ιδιοκτήτες ενός καταστήματος χρυσού. Οι ταραχές αυτές θεωρούνταν ότι ξέσπασαν ως αποτέλεσμα της συνεχούς έχθρας των Βουδιστών και των Μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης. Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε χωριά γύρω από την Μεϊκτίλα, στα οποία ομάδες από Βουδιστές συνέχισαν τις επιδρομές τους σε Μουσουλμανικές περιοχές. Περίπου 2.000 άνθρωποι, κυρίως Μουσουλμάνοι, παρέμειναν κάτω από την προστασία της αστυνομίας σε στάδιο, ενώ εκατοντάδες Βουδιστές κλείστηκαν σε μοναστήρια και αστυνομικά τμήματα. Βιαιοπραγίες πραγματοποιήθηκαν και εναντίον δημοσιογράφων, όπως συνέβη με έναν φωτογράφο του Associated Press, ο οποίος παραχώρησε την κάρτα μνήμης της κάμεράς του σε Βουδιστή μοναχό που τον απειλούσε με σπαθί.

Η Μιανμάρ είναι μία από τις πιο ετερογενείς χώρες της Ασίας καθώς, αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από Βουδιστές, υπάρχουν στη χώρα πολλές διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες, από τις οποίες το 5% είναι Μουσουλμάνοι. Οι εθνικές συγκρούσεις αποτελούν ένα από τα κυριότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μεταδικτατορική κυβέρνηση αφού, κατά την περίοδο της δικτατορίας που επικρατούσε μέχρι το 2011, τα δικαιώματα των διαφόρων πληθυσμών καταπιέζονταν από την κυβέρνηση.Πηγές

Bookmark-new.svg