Στη Χάγη ο Ράτκο Μλάντιτς

Από Βικινέα

1 Ιουνίου 2011

Ο Ράτκο Μλάντιτς το 1993

Ο Σερβο-Βόσνιος πρώην στρατηγός και ύποπτος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, βρίσκεται σε φυλακή στην Ολλανδία, όπου παραπέμφθηκε για να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη.

Οι σερβικές αρχές επιβίβασαν σε αεροπλάνο τον Μλάντιτς, την Τρίτη, μετά την άρνηση των δικαστικών αρχών να κάνουν δεκτή την έφεση κατά της έκδοσης του. Νωρίτερα άλλο δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση στην οποία ανέφερε ότι η υγεία του Μλάντιτς του επιτρέπει να παραστεί σε δίκη, απορρίπτοντας την πρόταση των δικηγόρων του ότι είναι πολύ άρρωστος για να δικαστεί.

Πριν αναχωρήσει από τη Σερβία, η αστυνομία συνόδευσε τον Μλάντιτς σε Κοιμητήριο στο Βελιγράδι για να επισκεφθεί τον τάφο της κόρης του Άννας, που αυτοκτόνησε το 1994. Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν επικεφαλής των Σερβοβοσνιακών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία στις αρχές του 1990. Το Δικαστήριο της Χάγης τον έχει κατηγορήσει για γενοκτονία, τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μλάντιτς έχει κατηγορηθεί για την σφαγή 8 χιλιάδων μουσουλμάνων ανδρών στην πόλη Σρεμπρενίτσα το 1995. Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον Μλάντιτς την περασμένη εβδομάδα στο χωριό Λαζάρεβο μετά από 16 χρόνια αναζήτησης του. Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί, εάν Σέρβοι αξιωματούχοι βοηθούσαν τον Μλάντιτς να μην εντοπιστεί.Πηγές