Στη Λευκορωσία καταδικάστηκαν δύο υποψήφιοι για τη προεδρία της χώρας

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

21 Μαΐου 2011

Ο Βλαντιμίρ Νεκλιάεφ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο του Φρουνζένσκι, το οποίο βρίσκεται στο Μίνσκ, καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλακής του υποψήφιου για τη προεδρία της χώρας Βλαντιμίρ Νεκλιάεφ και σε 2 χρόνια εκτός φυλακής του επίσης υποψήφιου για τη προεδρία Βιτάλιι Ριμασέφσκι. Επίσης καταδικάστηκαν τέσσερις βοηθοί από τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2010, στη πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, διεξήχθησαν διαμαρτυρίες κατά της παραποίησης των αποτελεσμάτων των εκλογών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, για τέταρτη φορά. Ο Βλαντιμίρ Νεκλιάεφ δέχθηκε επίθεση από ειδικές δυνάμεις και βρισκόταν στο νοσοκομείο για κάποιο καιρό, μέχρι να αιχμαλωτηθεί από αγνώστους. Μετά από μερικές μέρες, έγινε γνωστές ότι βρισκόταν σε φυλακές του KGB.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν «Θεωρούμε πολιτικούς φυλακισμένους πέντε υποψήφιους - Βλαντιμίρ Νικλιάεφ, Αντρέι Σάννικοφ, Βιτάλιι Ριμασέφσκι, Νικολάι Στατκέβιτς και Ντμίτρι Ουσσά, και άλλους ακτιβιστές - που δικάστηκαν μετά τα γεγονότα της 19ης Νοεμβρίου. Οι σκληρές αποφάσεις της 14ης Μαϊου καθώς και οι δίκες, βεβαίως είχαν, πολιτικά μοτίβα».Πηγές


Bookmark-new.svg