Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στην τελική ευθεία για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν για Βουλγαρία-Ρουμανία

Από Βικινέα

10 Ιουνίου 2011

Τα κράτη-μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, που ορίζει την ελεύθερη μεταφορά για πρόσωπα, υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία, που ισχυρίζονται ότι θα αυξήσει τα φαινόμενα παράνομης μετανάστευσης.

Ο Γκερτ Λέερς, αρμόδιος υπουργός για την μετανάστευση στην Ολλανδία, πρότεινε την άποψη πως, για να ενταχθούν αυτές οι δύο χώρες στη ζώνη Σένγκεν, θα πρέπει να πρέπει να υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος. Όπως τόνισε ο Ολλανδός υπουργός «Ζητούμε από τις νέες χώρες να ελέγχουν αποτελεσματικά τα κοινά μας σύνορα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Βουλγαρία και την Ρουμανία να είναι ουσιαστικές και μη αναστρέψιμες». Την αντίθεσή του στην ένταξη των δύο χωρών εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής Φίλιπ Κλέις.

Αντίθετα, ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Κάρλος Κοέλιου υποστήριξε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν, δηλώνοντας μάλιστα πως η Ελλάδα μπορεί μόνο να κερδίσει από την ένταξη των χωρών αυτών, όσον αφορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Ο Κοέλιου δήλωσε πως «Η κοινοτική αλληλεγγύη ενεργοποιήθηκε όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για τη φύλαξη των συνόρων. Έχουμε αποστολή της ΦΡΟΝΤΕΞ στην Ελλάδα, η οποία συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές. Τίποτε στην Ε.Ε. δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και το Σένγκεν δεν είναι εξαίρεση. Θα έλεγα μάλιστα ότι το Σένγκεν είναι ιδανικό παράδειγμα αλληλεγγύης».

Για να μπει μια χώρα στη ζώνη Σένγκεν πρέπει να συμφωνούν όλα τα μέλη της. Τα μέλη της ζώνης Σένγκεν είναι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ενώ μέλη της ζώνης είναι και η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, χωρίς να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.