Στα 100 δολλάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο

Από Βικινέα

31 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφία από γραφεία του ΟΠΕΚ στην Βιέννη

Η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ άγγιξε τα 100 δολλάρια σήμερα στις διεθνείς αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό τιμής που ξεπέρασε αυτή του Οκτωβρίου του 2008. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί και νωρίτερα λόγω φόβων ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγούσαν στο κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ.

Από την άλλη ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι δήλωσε ότι :«Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο». Τόνισε επίσης ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση συνάντησης του οργανισμού σε επίπεδο υπουργών πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αν και οι Υπουργοί Πετρελαίου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακής διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία στις 22 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ Ναΐμι μιλώντας σε διάσκεψη στην Γενεύη δήλωσε ότι: "Η πολιτική μας είναι να διατηρήσουμε πλεονάζουσα την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου τουλάχιστον 1,5 έως 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε παραστεί ανάγκη."Πηγές