Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταμάτησε η δραστηριότητα του Γκριμσβέτν

Από Βικινέα

25 Μαΐου 2011

Σήμερα, ένας Βρετανός μετεωρολογικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι «η έκρηξη του Γκρίμσβετν (ηφαίστειο της Ισλανδίας), η οποία άρχισε το Σάββατο και προκάλεσε προβλήματα στον εναέριο χώρο χωρών της βόρειας Ευρώπης, σταμάτησε. Το ηφαίστειο βγάζει μόνο ατμό και οι ανησυχίες για πιθανά προβλήματα στον εναέριο χώρο της Ευρώπης μειώνονται». Όπως δήλωσαν γεωλόγοι της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας η δραστηριότητα του ηφαιστείου σταμάτησε στις 05:00 ώρα Ελλάδος.

Σήμερα, στις 03:00 ώρα Ελλάδος άνοιξε ένα μέρος του εναέριου χώρου της Δανίας, καθώς είχε εξαφανιστεί το νέφος ηφαιστιακής τέφρας. Σύμφωνα με την Eurocontrol, η τέφρα επηρέασε το Βερολίνο στις 12:00 ώρα Ελλάδος, καθώς και τμήματα του εναέριου χώρου της Πολωνίας. Όπως δήλωσε η Eurocontrol, περίπου 700 πτήσεις από τις 8.000 στον εναέριο χώρο της Γερμανίας ματαιώθηκαν. Παράλληλα, σήμερα δεν πετούν αεροπλάνα προς και από τα αεροδρόμια της Βρέμης και του Αμβούργο.

Αεροπορικοί αξιωματούχοι της Τσεχίας δήλωσαν «πως το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα επηρεάζει μόνο τις βόρειες περιοχές της χώρας, αλλά οι συγκεντρώσεις νέφους είναι χαμηλές και δεν μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία».Πηγές