Σλοβενία: Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορούτ Παχόρ

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ.

H Σλοβενική Βουλή αποφάσισε να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορούτ Παχόρ.

«Η απόφαση εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα» επισήμανε ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ από τη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ . Ο κ. Τουρκ με τη δήλωση του «Λυπάμαι που τα προβλήματα στη Σλοβενία έλαβαν τέτοιες διαστάσεις» χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή και ζήτησε υπεύθυνα βήματα απ’ όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τους πολίτες και τα ΜΜΕ.

Επίσης δήλωσε ότι επιστρέφει στη Σλοβενία λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα. Τέλος, τόνισε ότι «η λύση είναι στην αρμοδιότητα της Βουλής και των βουλευτικών κομμάτων, τα οποία δημιούργησαν αυτή την κατάσταση και είμαι έτοιμος να βοηθήσω, ώστε να υπάρξει λύση».

Την Τρίτη, η Σλοβενική Βουλή, μετά από πολύωρη συζήτηση, αρνήθηκε να επικυρώσει το διορισμό πέντε νέων υπουργών στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορούτ Παχόρ κι έτσι δεν της παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπέρ του διορισμού των υπουργών τάχθηκαν 36 βουλευτές και κατά ψήφισαν 51 βουλευτές.

Ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις, ο πρόεδρος της χώρας ή 10 βουλευτές σε διάστημα μιας εβδομάδας μπορούν να προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό κι αυτό μπορεί να επαναληφθεί ακόμη δύο φορές τις επόμενες τριάντα ημέρες. Αν δεν οριστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός και δε γίνει συγκρότηση νέας πλειοψηφίας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε διάστημα 30 ημερών.

Ο αρθογράφος της εφημερίδας Mladina, προέβλεψε ότι μπορεί να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 4η Δεκεμβρίου ή μεταγενέστερα.

Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η καλύτερη λύση και οτι δεν θα προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό μεταβατικής κυβέρνησης.Πηγές