Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε τροχιά τέθηκαν δύο σκάφη της NASA γύρω από τη σελήνη

Από Βικινέα

3 Ιανουαρίου 2012

Καλλιτεχνική άποψη των δύο σκαφών της αποστολής GRAIL

Δύο μη επανδρωμένα σκάφη της NASA τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), με στόχο την πραγματοποίηση μετρήσεων για τη βαρύτητα της σελήνης.

Τα δύο αυτά σκάφη τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη σελήνη την Πρωτοχρονιά, ενώ αναμένεται να προσαρμοστούν σε υψόμετρο 55 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της σελήνης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι μετρήσεις μέσα στον Μάρτιο. Τα σκάφη θα βρίσκονται πάνω από περιοχές με διαφορετική βαρύτητα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ταχύτητά τους. Με αυτό τον τρόπο, τα δύο σκάφη θα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 με 200 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «αυτό θα προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χαρτογράφηση της βαρύτητας της σελήνης».

Τα σκάφη, τα οποία κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin Corp., τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια ενώ, αν οι μπαταρίες του καταφέρουν να επιβιώσουν και μετά από την επόμενη έκλειψη σελήνης του Ιουνίου 2012, οι μελέτες θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.Πηγές