Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε προσωρινό μορατόριουμ συμφώνησε η Βόρεια Κορέα

Από Βικινέα

1 Μαρτίου 2012

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε σε προσωρινό μορατόριουμ εκτόξευσης πυραύλων μακρού βεληνεκούς, πυρηνικών δοκιμών και δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου. Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε ταυτόχρονα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο και προέκυψε δύο μήνες μετά το θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας την «θετικό πρώτο βήμα», αλλά τόνισε ότι «οι ΗΠΑ περιμένουν τώρα να δουν όχι μόνο λόγια αλλά και έργα απ' τη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρότατες ανησυχίες για την Βόρεια Κορέα, η ανακοίνωση αποτελεί πρόοδο».

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι «ομάδες αρωγής σε θέματα σίτισης από τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα πρόκειται να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες σχεδίου για την αποστολή 240.000 τόνων βοήθειας σε τρόφιμα στην Πιονγκγιάνγκ». Η Χίλαρι Κλίντον ξεκαθάρισε πάντως ότι «η συμφωνία αναφέρεται σε εντατική παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια να δοθεί σ' αυτούς που την έχουν ανάγκη».Πηγές