Σε δύο Αμερικανούς οικονομολόγους το Νόμπελ Οικονομικών

Από Βικινέα

16 Οκτωβρίου 2012

Δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι κέρδισαν φέτος το Νόμπελ Οικονομικών για την «θεωρία των σταθερών κατανομών και την εφαρμογή του σχεδιασμού αγορών», με την βοήθεια της οποίας αντιστοιχίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαφορετικά δεδομένα της αγοράς.

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε την Δευτέρα από τη Στοκχόλμη ότι «απονέμει το Νόμπελ Οικονομίας στον Άλβιν Ρουθ, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και τον Λόιντ Σέιπλι, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες».

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ο Λόιντ Σέιπλι είχε αναπτύξει τις πρώτες θεωρητικές μελέτες για τις μεθόδους αντιστοιχίας. Στη συνέχεια, ο Άλβιν Ρουθ χρησιμοποίησε τις μελέτες του Λόιντ Σέιπλι για τον επανασχεδιασμό των υπαρχόντων δομών που συνταιριάζουν νέους γιατρούς με νοσοκομεία, μαθητές με σχολεία και δωρητές οργάνων με ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας, «οι δύο Αμερικανοί που έχουν εργαστεί ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, θα μοιραστούν το ποσό του 1.2 εκατομμυρίων που χορηγείται μαζί με το βραβείο για την εκπληκτική συνεισφορά τους στην οικονομική μηχανική».
Πηγές