Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός μεγέθους 7.1 έγινε στη Χιλή - δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι

Από Βικινέα

5 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφία της Τιρούα
Χάρτης του σεισμού

Ένας δυνατός σεισμός χτύπησε το κεντρικό και το νότιο μέρος της Χιλής, το απόγευμα της Κυριακής. Ο σεισμός είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, και έγινε στις 20:20:16 UTC (17:20:16 τοπική ώρα), με βάθος 16.9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Ο σεισμός επικεντρώθηκε κοντά στην πόλη της Τιρούα - 70 χιλιόμετρα βόρεια του Τεμούκο, Περιοχή Αραουκανία - 90 χιλιόμετρα νότια-νοτιανατολικά του Λεμπού, Περιοχή Βίο Βίο - 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λός Άνγκελες, Βίο Βίο και 595 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Σαντιάγκο, Μητροπολιτική Περιοχή του Σαντιάγκο.

"Σε παράκτιες τοποθεσίες που έχουν υποστεί ισχυρή σεισμική κίνηση του εδάφους, τα τοπικά τσουνάμι είναι δυνατά λόγω υποβρυχίων κατολισθήσεων," ανάφερε η Εθνική Υπηρεσία Οκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Το Radio Bío Bío ανάφερε ότι η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία του Χιλιανού Ναυτικού απόκλεισε τη πιθανότητα τσουνάμι στις χιλιανές ακτές. Ωστόσο, σύμφωνα με το ADN Radio, παράκτιες περιοχές εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας ανέφερε ότι υπήρξαν διακοπές ρεύματος. Ο σεισμός έγινε αισθητός από τη Περιοχή Ο' Χίγκινς μέχρι την Αραουκανία, σε πόλεις όπως η Ρανκαγκούα και η Τάλκα. Ο σεισμός ήταν επίσης αισθητός στο Τεμούκο, όπου οι αρχές στο τοπικό αεροδρόμιο είπαν ότι δεν υπήρξαν ζημιές. Σύμφωνα με τον Βιτσέντε Νούνιεζ, διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτός ο σεισμός "δεν σχετίζεται με τον σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου 2010."

Η Σεισμολογική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου της Χιλής ανάφερε ότι έγινε σεισμός στο Λεμπού, 149 χιλιόμετρα δυτικά της Τιρούα, με βάθος 29.5 χιλιομέτρων και μέγεθος 6.5. Μετά ανακοινώθηκε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6.9.

Πολλοί μετασεισμοί αναφέρθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά μονό ένας (1) ανακοινώθηκε από τη Σεισμολογική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου της Χιλής: σεισμός μεγέθους 5.3, ο οποίος έγινε 54 χιλιόμετρα βόρια της Τιρούα, με βάθος 32.1 χιλιομέτρων.

"Φθάνω στο Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών, για να παρακολουθήσω τις συνέπειες των δονήσεων στον νότο και τις ανάγκες του λαού", είπε ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα (@sebastianpinera) στο Twitter. Ο Πινέρα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών "θα αναδιοργνανωθεί σε νέο οργανισμό."

Αρκετοί άλλοι σεισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Χιλή: στα ανατολικά του Βαλπαράισο με μέγεθος 3.7, σεισμοί μεγέθους 3.7 και 4.7 στο Πιχιλέμου, Περιοχή Ο' Χίγκινς - σεισμός μεγέθους 3.6 στα βόρεια του Λος Βίλος, στην Περιοχή Κοκίμπο και σεισμός μεγέθους 4.7 στα βόρεια της Τάλκα, στην Περιοχή Μαούλε.

Μεταδόθηκε επίσης ότι στις 19:25 τοπική ώρα (22:25 UTC) της Κυριακής η ηλεκτρική ενέργεια είχε αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη περιοχή της Τιρούα.ΠηγέςΕξωτερικοί σύνδεσμοι