Σεισμός έντασης 7,9 βαθμών κοντά στα νησιά Τόνγκα, προκαλεί τσουνάμι

Από Βικινέα

20 Μαρτίου 2009

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, σεισμός έντασης 7,9 βαθμών ξέσπασε στον Ειρηνικό Ωκεανό , 130 μίλια περίπου νοτιοανατολικά του Nuku'Alofa, στα Τόνγκα, προκαλώντας τσουνάμι. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 6:17 π.μ. (τοπική ώρα), σε βάθος μόλις 6,2 μιλίων (10χμ).Το Κέντρο Ενημέρωσης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τα Τόνγκα, Φίτζι, την Αμερικανική Σαμόα, Σαμόα, Νιούαϊ και τις νήσους Κερμαντέκ. Η προειδοποίηση δεν περιλαμβάνει τη Χαβάη.

Ενδείξεις από τη στάθμη της θάλασσας επιβεβαιώνουν τους φόβους πως προκλήθηκε τσουνάμι. Το τσουνάμι θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τις ακτές της περιοχής κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως δήλωσε το PTWC στον ιστότοπό του. Το μέγεθος του τσουνάμι δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές, τραυματισμούς, ή θανάτους. Σύμφωνα με το USGS, πάνω από 6.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός. Το USGS υποστηρίζει πως οι ζημιές θα ήταν υποτυπώδεις στη Havelu και Ohonua της Tonga.

Την Τετάρτη, ένα ηφαίστειο εξεράγη κοντά στις ακτογραμμές της χώρας, προκαλώντας κύματα καπνού και σκόνης στον ουρανό. Το ηφαίστειο απέχει 6 μίλια από τις ακτές της Τόνγκα.Πηγές