Ραδιενεργός μόλυνση αγροτικών προϊόντων στο Τοχόκου της Ιαπωνίας

Από Βικινέα

19 Μαρτίου 2011

Η περιφέρεια Τοχόκου της Ιαπωνίας στο χάρτη

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε την ραδιενεργό μόλυνση ορισμένων γεωργικών προϊόντων, κοντά σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης εβδομάδας και που εκλύει ακόμα ακτινοβολία.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η περιοχή Τοχόκου να δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα στη γεωργική παραγωγή, οφειλόμενη στον πρωτοφανή σεισμό και το τσουνάμι, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις πρώτες εκθέσεις της ραδιενεργού μόλυνσης αγροτικών προϊόντων κοντά σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Ο Γιούκιο Εντάνο , ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρει ότι υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας έχουν ανιχνευθεί στο γάλα στο νομό Φουκουσίμα και στα σπανάκια του νομού Ιμπαράκι. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των ρεπόρτερ στην περιοχή και ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα σχετικά με τις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων από τη περιοχή αυτή.

Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα-1 οι προσπάθειες συνεχίζονται να για την ψύξη από την υπερθέρμανση του πυρηνικού αντιδραστήρα και την πλήρωση με νερό δεξαμενών που περιέχουν χρησιμοποιημένες ράβδους πυρηνικού καυσίμου.

Οι αξιωματούχοι της Tokyo Electric Power Company λένε ότι ελπίζουν, την Κυριακή, θα θέσουν σε λειτουργία τις αντλίες για να αρχίσει αυτόματα η ψύξη των ραδιενεργών υλικών, ενώ ο Οργανισμός για την Πυρηνική Ασφάλεια της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι ηλεκτρικές γραμμές έχουν πλέον αποκατασταθεί σε δύο από τους αντιδραστήρες.

Εν τω μεταξύ, πυροσβέστες χρησιμοποιώντας υψηλής ισχύος μάνικες για πυροσβεστικά οχήματα, μετακινούνται μέσα και έξω από το εργοστάσιο ψεκάζοντας απευθείας με νερό στα στοιχεία του αντιδραστήρα. Πρόκειται για μια προσπάθεια προκειμένου να προληφθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανανεωμένη αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έκλυση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Φουκουσίμα δήλωσε στο VOA News ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας που έχει μετρηθεί εκτός του εργοστασίου ήταν στο χωριό Iitate, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πυρηνικής μονάδας.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επιβάλει μια ζώνη εκκένωσης 20-χιλιομέτρων γύρω από το την πληγείσα πυρηνική εγκατάσταση. Όσοι ζουν μεταξύ 20 και 30 χιλιόμετρα μακριά πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να διατηρούν τα παράθυρά τους κλειστά.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κατοικούσαν κοντά στην 40 ετών παλαιότητας πυρηνική εγκατάσταση έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με την πλειονότητα τους να έχουν μετακινηθεί σε πρόχειρα καταλύματα μακριά από το εργοστάσιο.Πηγές