Πρόστιμο 18 δισ δολλαρίων πρόστιμο στη Chevron από τον Ισημερινό

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

5 Ιανουαρίου 2012

Η σημαία του Ισημερινού

Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε το αυξημένο πρόστιμο των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στη Chevron Corp για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. Ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα είπε «Νομίζω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Την ζημιά που έκανε η Chevron στον Αμαζόνιο δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς».

Η πετρελαϊκή εταιρεία άσκησε πάντως νέα έφεση στην υπόθεση, η οποία εκκρεμεί εδώ και 18 χρόνια. Πρωτοδίκως η Chevron είχε υποχρεωθεί να καταβάλει 8.6 δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές. Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε όμως στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια επειδή η εταιρεία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς η υπόθεση θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο σε άλλες δίκες του κλάδου σε χώρες. Η Chevron καταδίκασε την απόφαση του εφετείου, αποκαλώντας της «παράνομη». «Η σημερινή απόφαση είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικοποίησης και της διαφθοράς του δικαστικού σώματος στον Ισημερινό, η οποία χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση-απάτη εξαρχής», ανέφερε.

Η Chevron αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα στη Βραζιλία. Τον περασμένο Φεβρουάριο η υπόθεση παραπέμφθηκε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ωστόσο η εκδίκαση αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.Πηγές

Bookmark-new.svg