Πρόστιμα κατά της UBS

Από Βικινέα

20 Δεκεμβρίου 2012

Η γιγαντιαία τράπεζα UBS καλείται να πληρώσει πρόστιμα ύψους 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διεθνείς ρυθμιστικές αρχές για λαθροχειρία επί κύριου διεθνούς δανειοδοτικού επιτοκίου.

Η UBS συμφώνησε τη Τετάρτη να πληρώσει πρόστιμα στις αμερικανικές, βρετανικές και ελβετικές αρχές. Τον περασμένο Ιούνιο, αμερικανικές και βρετανικές αρχές είχαν επιβάλλει πρόστιμα στην βρετανική τράπεζα «Barclays» για το ίδιο θέμα.

Επίσης, πολλοί άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί βρίσκονται υπό διερεύνηση, καθώς οι ελεγκτικές αρχές εξετάζουν το πώς χειρισμοί χρηματοπιστωτικών οργανισμών επηρέασαν το κύριο διεθνές δανειοδοτικό επιτόκιο γνωστό ως «Libor», που χρησιμοποιείται για να καθορίζει τα επιτόκια σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα ύψους εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμόττι, δήλωσε ότι «στα πλαίσια της διερεύνησης, 30 με 40 άτομα απομακρύνθηκαν απ' την τράπεζα» και πρόσθεσε ότι «η UBS λυπάται βαθιά γι' αυτή την ανάρμοστη και ανήθικη συμπεριφορά», ενώ τόνισε ότι «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με εντιμότητα».Πηγές