Προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Πακιστάν

Από Βικινέα

17 Μαΐου 2011

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζον Κέρι ανέφερε ότι «ο ίδιος και Πακιστανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σε βήματα για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περισσότερο από την Αμερικανική επιδρομή στο βόρειο Πακιστάν που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πακιστάν. Μετά την συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τον Πρωθυπουργό Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι στην Ισλαμαμπάντ, ο Κέρι δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης του δεν είναι να απολογηθεί για την επιδρομή κατά του Μπιν Λάντεν, την οποία χαρακτήρισε θρίαμβο κατά της τρομοκρατίας αλλά να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν.

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Γκιλανί προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε μελλοντική μονομερής πράξη θα έχει σοβαρές συνέπειες, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι διερωτώνται πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε την δυνατότητα να μένει στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει εντοπιστεί. Υπήρξαν επίσης υπαινιγμοί ότι η ηγεσία του Πακιστάν στην πραγματικότητα βοήθησε τον Μπιν Λάντεν να βρει καταφύγιο στη χώρα. Ο Κέρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι τέτοιο, αλλά προειδοποίησε ότι το γεγονός αυτό εντείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης και τον θυμό των ΗΠΑ για το Πακιστάν.

Σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και του Πακιστάν την Δευτέρα, Πακιστανοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι η κυριαρχία και το εθνικό συμφέρον της χώρας θα πρέπει να γίνουν σεβαστά από τις ΗΠΑ. Ο Κέρι δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία του Πακιστάν για την παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας, αλλά τόνισε ότι η Ισλαμαμπάντ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες της αποστολής που είχε στόχο τον Μπιν Λάντεν.Πηγές