Πλησιέστερα στην ύφεση η Ευρώπη

Από Βικινέα

16 Αυγούστου 2012

Η Ευρώπη τείνει πλησιέστερα προς την οικονομική ύφεση μετά την συρρίκνωση της οικονομίας της στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, η οποία ήταν ακόμη μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «οι οικονομίες τόσο των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης όσο και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας των 27 κρατών κατά μέσον όρο συρρικνώθηκαν κατά 0.2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Η Γερμανία, που έχει και την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, εμφάνισε οικονομική ανάπτυξη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0.3% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη ώθησε επτά άλλες ευρωπαϊκές χώρες να περιπέσουν σε οικονομική ύφεση.

Η Γαλλία για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο εμφάνισε στασιμότητα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε ότι «η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί ελαφρά στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου».

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα τεράστια εξωτερικά χρέη τους. Αλλά, τα μέτρα λιτότητας από την άλλη έχουν περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες που τα επέβαλαν.Πηγές