Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ουγγαρία για έλεγχο του ελλείμματός της

Από Βικινέα

12 Ιανουαρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις πιέσεις της προς την Ουγγαρία για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι «η Βουδαπέστη δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το έλλειμμα της και ότι το νέο Ουγγρικό Σύνταγμα ενδέχεται να μην συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η Ουγγαρία δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει το έλλειμμα της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην χορηγήσει αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουγγαρία, αν η Βουδαπέστη δεν μειώσει τις δαπάνες της».

Παράλληλα, πλησιάζει το τέλος της διαδικασίας εξέτασης του νέου Ουγγρικού Συντάγματος από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διαπιστωθεί αν το νέο σύνταγμα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περιορίζοντας την ανεξαρτησία των δικαστών, της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας και της Υπηρεσίας Προστασίας Δεδομένων. Επικριτές του Ουγγρικού Συντάγματος δηλώνουν ότι «οι αλλαγές που προώθησε ο Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν, τον Δεκέμβριο, θα μπορούσαν να επιστρέψουν τη χώρα σε απολυταρχικό καθεστώς».

Η Ουγγαρία επιδιώκει δάνειο 25 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι συνομιλίες διακόπηκαν όταν εγκρίθηκαν από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο οι πρόνοιες του νέου Συντάγματος για την Κεντρική Τράπεζα.Πηγές