Περού: Νέος πρόεδρος ο Ογιάντα Ουμάλα

Από Βικινέα

6 Ιουνίου 2011

Ο Ογιάντα Ουμάλα, νέος πρόεδρος του Περού.

Ο αριστερός Ογιάντα Ουμάλα είναι ο νέος πρόεδρος του Περού καθώς, σύμφωνα με ανεπίσημα, αλλά με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, συγκέντρωσε το 51,5% των ψήφων, έναντι της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, κόρης του πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που συγκέντρωσε το 48,5%.

Ο πρώην αξιωματούχος του στρατού έριξε τους τόνους του, ενώ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και πολιτικό του φίλο Ούγκο Τσάβες, ενώ την ίδια ώρα πρότεινε αναδιανομή του φυσικού πλούτου της χώρας. Επίσης, πρότεινε φορολόγηση των φυσικών πόρων της χώρας, έτσι ώστε να είναι πιο φτηνοί για τον λαό του Περού. Ειδικοί θεωρούν πως ο Ουμάλα έχασε τις προηγούμενες εκλογές από τον Άλαν Γκαρσία εξαιτίας των φραστικών επιθέσεων του στα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα, έχει, ωστόσο, μεγάλη επιρροή στη λαϊκή τάξη.

Αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν πως η εκλογή του Ουμάλα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής ενώ, μαζί με τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και το Εκουαδόρ, το Περού θα είναι μία από τις «εχθρικές» χώρες με τις ΗΠΑ.Πηγές