Περιοδεία της Χίλαρι Κλίντον στα Βαλκάνια

Από Βικινέα

30 Οκτωβρίου 2012

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, άρχισε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο την προώθηση οικονομικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια περιοχή που ακόμη αντιμετωπίζει εθνοτικές εντάσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Σεράγιεβο αργά τη Δευτέρα το βράδυ, προερχόμενη από την Αλγερία. Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η Χίλαρι Κλίντον και η Κάθριν Άστον (Αρμόδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής), θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βοσνίας για να εξετάσουν μαζί του θέματα διακυβέρνησης, προϋπολογισμού και ιδιοκτησίας κρατικής περιουσίας.

Η πρόοδος που σημειώνεται στη Βοσνία μετά τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990 έχει χαρακτηριστεί αργή, κυρίως λόγω των διαφωνιών μεταξύ των τριών εθνικών ομάδων που απαρτίζουν τον πληθυσμό της χώρας.

Την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον και η Κάθριν Άστον θα μεταβούν στο Βελιγράδι και στη συνέχεια στην Πρίστινα. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παροτρύνουν τη Σερβία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο.

Μετά την Πρίστινα, η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας όπου θα συγχαρεί την χώρα για την επικείμενη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Από το Ζάγκρεμπ, η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στα Τίρανα για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.Πηγές