Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πειρατές επιτέθηκαν σε δεξαμενόπλοια στον Ινδικό Ωκεανό

Από Βικινέα

11 Φεβρουαρίου 2011

Πειρατές κατέλαβαν 2 δεξαμενόπλοια με συνολική χωρητικότητα 374.255 μετρικών τόνων αργού πετρελαίου στις ακτές του Ομάν στον Ινδικό Ωκεανό. Μετά από αυτές τις επιθέσεις, οι πειρατές ελέγχουν πλέον 29 καράβια και 660 ομήρους - ενώ πρόσφατα, οι πειρατές επιτέθηκαν στο Keummi 305, ένα Νοτιοκορεατικό πλοίο.

Τη Τρίτη, ένα ιταλικό πλοίο, το MV Savina Caylin, επιβιβάστηκε 670 μίλια ανατολικά του Νησιού Σοκότρα. Η δεξαμενή πετρελαίου είχε 104.255 μετρικούς τόνους - ταξίδευε από το Σουδάν στη Μαλαισία. Η επίθεση άρχισε στις 0625 GMT - οι πειρατές χρησιμοποίησαν ρουκετοβόλα και φορητά όπλα. Εκείνη τη στιγμή, το δεξαμενόπλοιο ήταν 500 μίλια από την Ινδία και 800 μίλια από τη Σομαλία. Ένας εκπρόσωπος του ιταλικού ναυτικού ανακοίνωσε ότι κανένας από τα 17 μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε όταν τουλάχιστον 5 πειρατές βρέθηκαν στο κατάστρωμα.

Μια παρόμοια επίθεση έγινε τη Πέμπτη σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε 270.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου, στις ακτές του Ομάν. Η ελληνική εταιρεία Enesel SA, στην οποία ανήκει το πλοίο, αναφέρει ότι 25 άτομα ήταν από το πλήρωμα ήταν στο πλοίο. Το σκάφος κατευθυνόταν από το Κουβέιτ στον Κόλπο του Μεξικού. Το Irene SL δεν ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του μετά την επίθεση.Πηγές