Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας μετά από αποκάλυψη σκανδάλου συνεργάτιδάς του

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

17 Ιουνίου 2013

Ο Πετρ Νέτσας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται και η συνεργάτιδά του Γιάνα Ναγκιόβα.

Συγκεκριμένα, η Ναγκιόβα κατηγορείται ότι δωροδόκησε πρώην βουλευτές προσφέροντάς τους θέσεις σε δημόσιες εταιρίες, με αντάλλαγμα την παραίτησή τους από την βουλευτική τους έδρα. Επίσης, κατηγορείται ότι διέταξε παράνομα την κατασκοπεία τριών ατόμων, μεταξύ αυτών και της συζύγου του πρωθυπουργού Ράντκα Νετσάσοβα, ενώ ο Νέτσας ανακοίνωσε το διαζύγιό του με αυτή. Για το σκάνδαλο κατηγορούνται άλλα επτά άτομα, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην βουλευτές. Ο Πετρ Νέτσας απέρριψε όλες της κατηγορίες εις βάρος της Γιάνα Ναγκιόβα λέγοντας ότι: «Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι δεν έκανα κάτι παράνομο και ότι ούτε οι συνεργάτες μου έκαναν κάτι παράνομο», πρόσθεσε, όμως: «Έχω συνειδητοποιήσει την πολιτική μου ευθύνη. Θα υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού αύριο. Ολόκληρη η κυβέρνηση θα παραιτηθεί με εμένα». Το αντιπολιτευόμενο Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προειδοποίησε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής έναντι του πρωθυπουργού σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί, ενώ τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τον Νέτσας στη θέση του πρωθυπουργού.

Την Κυριακή, ο Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από την ηγεσία του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν θα αναλάβει την έγκριση του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος θα προταθεί από το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα. Ο νέος πρωθυπουργός, αν εγκριθεί από τον Ζέμαν, θα ηγηθεί της χώρας μέχρι τον Μάιο του 2014, οπότε και έχουν προγραμματιστεί η επόμενες εκλογές, ειδάλλως θα πρέπει να προγραμματιστούν νέες εκλογές 60 μέρες μετά την διάλυση του κοινοβουλίου.Πηγές

Bookmark-new.svg