Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραιτείται ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' του Βελγίου

Checked
Από Βικινέα

3 Ιουλίου 2013

Αρχείο:Albert II.jpg
Ο Αλβέρτος Β' του Βελγίου.

Ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β' ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον βασιλικό θρόνο ύστερα από τηλεοπτικό διάγγελμα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιουλίου, την εθνική μέρα του Βελγίου. Στη θέση του βασιλιά θα τον διαδεχτεί ο μεγαλύτερος γιος του, πρίγκηπας Φίλιππος.

Ο 79χρονος μονάρχης δήλωσε ότι η υγεία του δεν βρίσκεται, πλέον, σε αρκετά καλή κατάσταση για να επιτελέσει τα καθήκοντά του και ότι είναι, πλέον, η ώρα να «παραδώσω τη δάδα στην επόμενη γενιά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκηπας Φίλιππος, ο οποίος θα τον διαδεχτεί, είναι «πλήρως προετοιμασμένος» για να επιτελέσει τα καθήκοντα του βασιλιά του Βελγίου. Ο ίδιος ενημέρωσε την κυβέρνηση του Βελγίου για την απόφασή του, ενώ ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο αναμένεται να κάνει δήλωση στην τηλεόραση.

Ο Αλβέρτος Β' ανήλθε στον θρόνο του Βελγίου στις 9 Αυγούστου 1993 μετά τον θάνατο του αδελφού του, βασιλιά Βαλδουΐνου. Αφότου διαδέχτηκε τον αδελφό του, ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα μεγάλο βασιλικό σκάνδαλο, στο οποίο θεωρούνταν ότι ήταν ο πατέρας μίας κόρης, της Ντελφίν Μποέλ, που γεννήθηκε εκτός γάμου, πράγμα που προκάλεσε μία σημαντική κρίση στις σχέσεις του με την σύζυγό του βασίλισσα Πάολα. Μάλιστα, η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο την άνοιξη, όταν η Μποέλ ξεκίνησε δικαστική διαμάχη για να αποδείξει ότι είναι κόρη του. Παράλληλα, ένας από τους ρόλους του βασιλιά του Βελγίου, ο οποίος αναλαμβάνει έναν θεσμικό ρόλο, είναι η διαμεσολάβηση για θέματα συνταγματικών κρίσεων, πράγμα το οποίο χρησιμοποίησε κατά την πολιτική κρίση της περιόδου 2010-2011, κατά την οποία η χώρα έμεινε χωρίς κυβέρνηση για 541 ημέρες, σε μία χώρα στην οποία υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της γαλλόφωνης και της φλαμανδόφωνης κοινότητας.

Πάντως, αν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ολοένα και εντείνονται, πράγμα το οποίο προκαλεί πολιτική αστάθεια, ο σεβασμός προς τον βασιλιά και από τις δύο πλευρές διατηρεί την ακεραιότητα του Βελγίου.



Πηγές