Παραιτήθηκε ο Καγκελάριος της Αυστρίας

Από Βικινέα

9 Μαΐου 2016

Ο Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του Καγκελάριου της Αυστρίας, καθώς η κυβέρνηση του έχει δεχτεί σφορδή κριτική σχετικά με τη στάση της στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Μέχρι να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, τα καθήκοντα του Καγκελάριου αναλαμβάνει προσωρινά ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Σε δηλώσεις του, ο Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε την άποψη πως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του, καθώς δεν έχει τη στήριξη του κόμματος του. «Είμαι ευγνώμων για τα εφτάμισι χρόνια που έμεινα σε αυτό το αξίωμα και εύχομαι στον διάδοχό μου καλή τύχη. Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον. Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα».

Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», ο Βέρνερ Φάιμαν δέχθηκε σοβαρή πίεση από συνδικάτα και νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών για τη στάση του στο προσφυγικό ζήτημα. Στις προεδρικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην Αυστρία, το κόμμα του υπέστη σοβαρή ήττα, καθώς η Ακροδεξιά με τον Νόρμπερτ Χόφερ έλαβε το 36% των ψήφων.
Πηγές