Πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ

Από Βικινέα

19 Δεκεμβρίου 2011

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο πάλαι ποτέ ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Η παρουσιάστρια του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη δηλώνοντας, εν μέσω δακρύων, ότι «Πρόκειται για τη μέγιστη απώλεια για το κόμμα μας και τη μέγιστη θλίψη για το λαό και τη χώρα. Η χώρα θα πρέπει να μετατρέψει τη θλίψη σε ισχύ και να υπερβεί τις δυσκολίες», ενώ απέδωσε τον θάνατό του σε «σωματική και πνευματική υπερκόπωση». Πιστεύεται πως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε μέσα σε ένα τρένο, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, η πραγματική αιτία του θανάτου του, όμως, παραμένει αδιευκρίνιστη εξαιτίας της έντονης μυστικοπάθειας του βορειοκορεατικού κράτους. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, διάδοχος του εκλιπόντος ηγέτη θα είναι ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η κηδεία του θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ κυρήχθηκε και εθνικό πένθος που θα υφίσταται μέχρι το τέλος του μήνα.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο στρατός της Νότιας Κορέας έθεσε σε ετοιμότητα τον στρατό της, σύμφωνα, όμως, με ανακοινώσεις της Σεούλ, δεν παρατηρείται ασυνήθιστη κίνηση στα σύνορα της χώρας. Τόσο οι γείτονες της Βόρειας Κορέας, όσο και οι ΗΠΑ, δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να βυθιστεί η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας.Πηγές