Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση

Από Βικινέα

17 Δεκεμβρίου 2010

O Ασάνζ στο συνέδριο του SKUP για την ερευνητική δημοσιογραφία, Νορβηγία, Μάρτιος 2010.
Φωτογραφία του Espen Moe

Ο ιδρυτής της ανατρεπτικής ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, κατέβαλε εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εκρεμμεί η ακρόαση για την έκδοσή του. Ο δικαστής Duncan Ouseley δέχτηκε την "υπό όρους εγγύηση" για τον Ασάνζ επικυρώνοντας έτσι την προηγούμενη απόφαση που είχε ληφθεί μέσα στην εβδομάδα. Απέριψε έτσι την προσφυγή της Σουηδίας που υποβλήθηκε μόλις πριν δυο ημέρες. Ο Ασάνζ αναζητείται για προανάκριση στην Σουηδία για φερόμενη κακοποίηση και βιασμό.

Την Τρίτη ο Ασάνζ κατέβαλε εγγύηση με την βοήθεια του πρώην Βρετανού αξιωματικού του στρατού και δημοσιογράφου Βώγκαν Σμιθ, που είπε στο δικαστήριο ότι ο Ασάντζ θα μπορούσε να μείνει στην έπαυλή του στο Σάφολκ. Ο συνήγορος υπεράσπισης Τζέφρι Ρόμπερτσον είπε ότι ο Σμιθ θα κρατούσε τον Ασάνζ "αν όχι σε κατ' οίκον σύλληψη, τουλάχιστον σε κατ' οικον περιορισμό." Οι δικηγόροι του Ασάντζ λένε ότι ο πελάτης τους αναζητείται μόνον για προανάκριση, και ότι δεν έχει κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα. Αν και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Σουηδία το αντέκρουσαν λέγοντας "Το δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει ότι ο Ασάντζ είναι φυγόδικος. Τίποτε δεν έχει αλλάξει επ' αυτού. [Αν τα φερόμενα αδικήματα συνέβαιναν στην Βρετανία] αναμφισβήτητα θα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες βιασμού λόγω δικαιοδοσίας του δικαστηρίου." Ο Ρόμπερτσον δεν συμφώνησε.

Η εγγύηση ετέθη στο ύψος των £200,000, με δύο πρόσθετες εγγυήσεις των £20,000. Ο Ασάντζ έπρεπε επίσης να παραδώσει το διαβατήριό του και να υποβληθεί σε ηλεκτρονικό έλεγχο. Εν αναμονή περαιτέρω ακροάσεων στο δικαστήριο, ο Ασάνζ θα διαμένει σε ένα αρχοντικό ιδιοκτησίας του Σμιθ, που βρίσκεται κοντά στα όρια μεταξύ Νόρφολκ-Σάφολκ στην Αγγλία. Ο Ασάνζ θα πρέπει επίσης να παραμένει τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα και τέσσερις την νύχτα στο σπίτι του Σμίθ. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάζεται στην αστυνομία κάθε μέρα μεταξύ 6–8 μμ τοπική ώρα. Αφότου ο δικαστής ανακοίνωσε τους όρους ο Ασάντζ είπε, συναισθηματικά φορτισμένος, την Τρίτη, "Καταλαβαίνω." Οι όροι της εγγύησης παρέμειναν οι ίδιοι, με μικρές αλλαγές όσον αφορά το που του επιτρέπεται να ταξιδέψει, αλλαγές σχετικά με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία του και τις ώρες που θα πρέπει να παρουσιάζεται στις αρχές. Μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα με κανένα αδίκημα.

Ο Ασάνζ πιστεύει ότι οι κατηγορίες για βιασμό εναντίον του είναι πολιτικά κατευθυνόμενες και έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από το υλικό που δημοσιεύεται στο Wikileaks, περιλαμβανόμενων και πάνω από 250,000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.Πηγές