Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ιδρυτής της Wikileaks μπορεί να εκδοθεί στη Σουηδία

Από Βικινέα

31 Μαΐου 2012

Ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, μπορεί να εκδοθεί στην Σουηδία όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα που τον βαραίνουν.

Η απόφαση της Τετάρτης με πλειοψηφία 5 έναντι 2 στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπερτερεί των αποφάσεων δύο κατώτατων δικαστηρίων όσον αφορά την υπόθεση του Τζούλιαν Ασσάνζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος για να ανακριθεί για τον βιασμό μιας γυναίκας και την σεξουαλική επίθεση σε άλλη μια το 2010. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του Τζουλιάν Ασσάνζ ότι το ένταλμα δεν είναι νόμιμο καθώς οι Εισαγγελικές Αρχές δεν είχαν την δικαιοδοσία να το εκδώσουν.

Ωστόσο το δικαστήριο έδωσε στους συνηγόρους υπεράσπισης χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων να μελετήσουν την απόφαση και να καταθέσουν αίτημα για να ξανανοίξει η υπόθεση. Ο ιδρυτής της Wikileaks, που αρνείται τις κατηγορίες, μπορεί να ασκήσει έφεση για τελευταία φορά και να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Πηγές