Ο Φίλιξ Μπάουμγκάρντνερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ άλματος με αλεξίπτωτο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

15 Οκτωβρίου 2012

Ο Φίλιξ Μπάουμγκάρντνερ, αθλητής ελεύθερης πτώσης αυστριακής καταγωγής, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο σε ύψος άλμα με αλεξίπτωτο καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πριν από 52 χρόνια.

Ο Μπράιαν Άτλεϊ, από την Διεθνή Ομοσπονδία Αθλημάτων Αεροπλοΐας, ανέφερε ότι «η μέγιστη ταχύτητα που κατέγραψε ο Φίλιξ Μπάουμγκάρντνερ ήταν 1.342 χλμ/ώρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 1.24 Μαχ που είναι ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Ο Αυστριακός αθλητής είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που καταφέρνει να πιάσει αυτή την εντυπωσιακή ταχύτητα φορώντας μόνο μια ειδικά σχεδιασμένη στολή».

Αφού ταξίδεψε μέσα στην ειδική κάψουλα, η οποία μεταφέρθηκε στη στρατόσφαιρα με την βοήθεια μπαλονιού γεμισμένου με 850 κυβικά μέτρα ήλιου, ο Φίλιξ Μπάουμγκάρντνερ πήδηξε στο κενό σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, πάνω από την αμερικανική πολιτεία του Νέου Μεξικού.

Ο Αυστριακός αθλητής έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγράψει το 1960 ο Αμερικανός Τζο Κίτιντζερ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση του εγχειρήματος που πραγματοποίησε ο Φίλιξ Μπαόυμγκάρντνερ. Ο Φίλιξ Μπάουμγκάρντνερ προσγειώθηκε στη Γη σχεδόν 10 λεπτά μετά το άλμα που πραγματοποίησε στο κενό.

Το άλμα του Φίλιξ Μπάουμγκάρντνερ πραγματοποιήθηκε 65 χρόνια μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια ανθρώπου να σπάσει το φράγμα του ήχου. Η τότε προσπάθεια είχε γίνει από τον Τσακ Γίγκερ, με αεροσκάφος τύπου Bell X-1.Πηγές


Bookmark-new.svg