Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας καταδίκασε τα επεισόδια στη Βόρεια Ιταλία

Από Βικινέα

5 Ιουλίου 2011

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε το γεγονός ότι όταν διοργανώνονται ειρηνικές διαδηλώσεις να επιβάλλονται στρατιωτικοποιημένες ομάδες, οι οποίες προχωρούν σε επιθέσεις κατά της Αστυνομίας, που προσπαθεί να τηρεί τον νόμο».

Τη Κυριακή, 70.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για ειρηνική διαδήλωση, κρατώντας πανό του κινήματος No Tav (Όχι στην υψηλή ταχύτητα), κοντά στο εργοτάξιο, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση Τορίνο-Λυών. Την ίδια ώρα, ομάδα κουκολοφόρων επιτέθηκε στην Αστυνομία, από την αντίθετη κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας αναφέρει ότι «τα επεισόδια διήρκεσαν 3 ώρες, κατά την οποία υπολογίζεται ότι τραυματίσθηκαν 400 άτομα (233 διαδηλωτές και 88 αστυνομικοί)». Η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών, ενώ οι διαδηλωτές που δεν συμμετείχαν στην ειρηνική διαδήλωση απαντούσαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Οι δήμαρχοι της περιοχής δήλωσαν ότι «καταδικάζουν τα επεισόδια. Αν διατηρήσουμε τη διαμαρτυρία σε ειρηνικά πλαίσια, μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εγκατάλειψη του σχεδίου για τη γραμμή υψηλής ταχύτητας».Πηγές