Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης ανακηρύχθηκε «Διπλωμάτης της Χρονιάς»

Από Βικινέα

9 Μαΐου 2011

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης, ανακηρύχθηκε «Διπλωμάτης της Χρονιάς» από το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων του Λος Άντζελες, στα μέλη του οποίου συγκαταλέγονται διαμορφωτές κοινής γνώμης,επιφανείς επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Μπέβερλι Χίλς της Καλιφόρνιας.

Με το βραβείο αυτό τιμούνται διακεκριμένες προσωπικότητες του διπλωματικού σώματος για τα επιτεύγματα ζωής και για την προσφορά τους στο πλαίσιο της κοινωνίας των εθνών. Ο φετινός βραβευμένος, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Μάρβιν Σουόμι, «ομολογουμένως είναι αντάξιος της εν λόγω τιμής».

Ο κύριος Κασκαρέλης επιλέχθηκε μεταξύ 180 ομολόγων του στις ΗΠΑ και ανάμεσα στα ορόσημα της μακράς διπλωματικής του καριέρας του, περιλαμβάνονται θητείες ως Πρέσβης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου υπήρξε μάρτυρας ιστορικών γεγονότων και παγκοσμίων αλλαγών. Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε «στις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δίνει ιδιαίτερη σημασία στις καλές σχέσεις γειτνίασης έχοντας παίξει ηγετικό ρόλο στην παγίωση της δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Τόνισε στην συνέχεια τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος να προωθήσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και να στηρίξει την πολιτική ηγεσία της Κύπρου στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος κατοχής και διαίρεσης της νήσου. Επίσης τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής ΠΓΔΜ».

Ο κύριος Κασκαρέλης έκανε ιδιαίτερη μνεία της μακρόχρονης φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο χώρες που χαρακτήρισε «ως έμπιστους συμμάχους οι οποίοι αγωνίστηκαν μαζί σε όλες τις μείζονες συγκρούσεις του 20ού και 21ου αιώνα και επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις ειρηνευτικές προσπάθειες και αποστολές σε όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένης της πρόσφατης εκκένωσης ξένων πολιτών από τη Λιβύη».

Καταλήγοντας ο κύριος Κασκαρέλης εξήγησε τα αίτια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφή τη δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Έχω εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα, την εφευρετικότητα, την επιχειρηματικότητα, τη δυναμικότητα και τη φιλοδοξία του Ελληνικού λαού, του οποίου η μακρά ιστορία του είναι γεμάτη από αναταραχές. Κι όμως, επιμένουμε στις προσπάθειές μας, αιρόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και πάντα τα καταφέρουμε». Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με τη γνωστή τραγουδίστρια Αριάνα Σαβάλα, κόρη του αξέχαστου Ελληνοαμερικανού ηθοποιού Τέλη Σαβάλα, την οποία παρουσίασε η Γενική Πρόξενος στο Λος Άντζελες, Ελισάβετ Φωτιάδου.Πηγές