Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε δίκτυο υποστηρικτών στο Πακιστάν
9 Μαΐου 2011
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνει ότι «διέταξε την έφοδο σε βάρος του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, γιατί αποφάσισε ότι οι κίνδυνοι ήταν λιγότεροι από την πιθανότητα να συλλάβουν επιτέλους τον άνθρωπο που ψάχνανε». Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή το βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι «πρωταρχική του ανησυχία ήταν η ασφάλεια των κομάντος και ότι δεν τον προβλημάτιζε η πιθανότητα θανάτου του Μπιν Λάντεν. Η έφοδος υπήρξε τα μακροσκελέστερα 40 λεπτά της ζωής του, με μόνη εξαίρεση τη περίοδο που η κόρη του Σάσα αρρώστησε με μηνιγγίτιδα όταν ήταν μόλις τριών μηνών».
Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει σώας τας φρένας οποιοσδήποτε διερωτάται αν ο Μπιν Λάντεν άξιζε την τύχη που του επιφυλασσόταν. Παραμένει ασαφές το κατά πόσον η Πακιστανική κυβέρνηση γνώριζε για την παρουσία του Μπιν Λάντεν στην επικράτειά της. Είναι ξεκάθαρο πως ο Μπιν Λάντεν είχε κάποιο δίκτυο υποστήριξης μέσα στο Πακιστάν, που του επέτρεπε να ζει σε ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα επί 5 με 6 χρόνια».
Σε ξέχωρη τηλεοπτική συνέντευξη ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τομ Ντόνιλον, δήλωσε ότι παρά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης από μέρους της Αλ Κάιντα παραμένει. Ο κύριος Ντόνιλον είπε ακόμη πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να θεωρούν ότι η Αλ Κάϊντα έχει στρατηγικά ηττηθεί. Με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν σημειώθηκε ένα τεράστιας σπουδαιότητας βήμα στην προσπάθεια για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στοιχεία που κατασχέθηκαν από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, κατά την στρατιωτική επιχείρηση της Αμερικανικής ειδικής δύναμης, έχουν δώσει στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών περισσότερες από ποτέ άλλοτε πληροφορίες σε σχέση με την τρομοκρατική αυτή οργάνωση».
Το Σάββατο οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην δημοσιότητα διάφορα βίντεο που κατάσχεσε η Αμερικανική ειδική δύναμη κατά την εισβολή της στο κρησφύγετο του Οσάμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο τα βίντεο αυτά καθώς επίσης και υλικό από υπολογιστή και άλλα στοιχεία δείχνουν πως ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν τυπικά μόνον ηγέτης της Αλ Κάιντα, αλλά και ενεργό μέλος στην λειτουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πηγές
[επεξεργασία]