Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ΟΗΕ κατηγορεί την Αυστραλία για 'δαιμονοποίηση των αιτούντων άσυλο'

Από Βικινέα

28 Μαΐου 2011

Εικόνα από αρχείο της Νάβι Πιλλάι το 2009
Εικόνα: Antônio Cruz(Agência Brasil).

Η Επίτροπος για το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αμφισβήτησε τη σκληρή πολιτική ασύλου της Αυστραλίας αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι το υποχρεωτικό καθεστώς κράτησης "ρίχνει μια σκιά" πάνω στο ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας. Η Νάβι Πιλλάι, θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ, ήταν ιδιαίτερα κριτική απένταντι στην συμφωνία για τους αναζητούντες άσυλο της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ με την Μαλαισία.

Αυτή η διμερής συμφωνία, αν υπογραφεί, θα έχει ως αποτέλεσμα 800 μετανάστες που θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Αυστραλία με πλοίο να μεταφερθούν αμέσως αντ'αυτού στην Μαλαισία. Σε αντάλλαγμα, η Αυστραλία θα δεχθεί 4,000 πραγματικούς πρόσφυγες από την Μαλαισία σε διάστημα τεσσάρων ετών. Εντούτοις, η Μαλαισία δεν έχει υπογράψει ακόμα την Διεθνή Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, ούτε την Σύμβαση Ενάντια στα Βασανιστήρια. Σε μια συνέντευξη με το ABC, η Κα Πιλλάι εξέφρασε τις ανησυχίες της πάνω σ'αυτό το θέμα, δηλώνοντας ότι η Αυστραλία ενδεχομένως "παραβιάζει την νομοθεσία για τους πρόσφυγες" στέλνοντας τους αιτούντες άσυλο σε μια χώρα δεν υπάρχουν αντίστοιχη νόμοι για την προστασία τους.

Η Πιλλάι, μια πρώην Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια ενάντια στο απαρχάιντ, εξέφρασε επίσης της απέχθειά της για την πανταχού παρούσα πολιτική "δαιμονοποίησης" των αιτούντων άσυλο δηλώνοντας που είναι «αποτέλεσμα της συνεχούς επανάληψης ότι η Αυστραλία έχει 'πλημμυρίσει' από ανθρώπους που είναι 'λαθρεπιβάτες' που με τη σειρά του οδηγεί στον στιγματισμό μιας ολόκληρης ομάδας, ανεξαρτήτως από του που έρχονται αυτοί ή τι είδους κινδύνους έχουν διαφύγει».

Στο έξι ημερών ταξίδι της στην Αυστραλία, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ επισκέφθηκε δύο στρατόπεδα κράτησης και είπε ότι σοκαρίστηκε από την "ζωφερή κατάσταση" των αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους περιμένουν πάνω από 18 μήνες για να εξεταστεί η υπόθεσή τους.Πηγές