Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Ντον Βαν Βλιτ πέθανε στην ηλικία των 69 ετών

Από Βικινέα

18 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ντον Βαν Βλιτ το 1974

Ο Αμερικανός μουσικός και ζωγράφος Ντον Βαν Βλιτ - γνωστός με το ψευδώνυμο Κάπτεν Μπίφχαρτ - πέθανε τη Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 69 ετών. Η Michael Werner Gallery, της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ο Ντον Βαν Βλιτ πέθανε λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης, ασθένεια από την οποία έπασχε χρόνια.

Ο Ντον Βαν Βλιτ γεννήθηκε στη Καλιφόρνια στις 15 Ιανουαρίου 1941. Από το 1967 μέχρι το 1982, κυκλοφόρησε αρκετά μοναδικά άλμπουμς με το συγκρότημα The Magic Band. Το πιο γνωστό άλμπουμ του είναι το Trout Mask Replica (1969), το οποίο περιέχει free jazz (ελεύθερη τζάζ), blues-rock (μπλούζ-ροκ) και avant-garde (αβάντ-γκάρντ). Αποσύρθηκε από τη μουσική βιομηχανία το 1982, για να ασχοληθεί με τη ζωγραφική.

Αν και κανένα από τα άλμπουμ των Captain Beefheart & Magic Band, συμπεριλαμβανομένου και του Safe as Milk (1967), δεν ήταν επιτυχίες, η δουλειά του είχε μεγάλη επιρροή. Συγκροτήματα όπως οι The Sex Pistols, Jethro Tull, Hawkwind, και Roxy Music επηρεάστηκαν από τη μουσική του Ντον Βαν Βλιτ.

Παιδικός φίλος του Φράνκ Ζάπα, ο Μπίφχαρτ (ψευδώνυμο του Βλιτ) βαπτίστηκε Ντον Γκλέν Βλιτ, αργότερα όμως το άλλαξε - και, μετά από πρόταση του Ζάπα, μετανομάστηκε σε Κάπτεν Μπίφχαρτ. Το άλμπουμ Trout Mask Replica θεωρείται έλαβε τη 58η θέση στη λίστα των 500 μεγαλύτερων άλμπουμ όλων των αιώνων του Rolling Stone.

Ο Βαν Βλιτ βίωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία στον τομέα της ζωγραφικής. Η πρώτη του έκθεση έγινε στο Λίβερπουλ, το 1972. Στην αρχή της προσπάθειάς του κάποιοι συμβούλεψαν τον Βλιτ ότι δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ως ζωγράφος αν δεν αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία.

Έζησε 40 χρόνια με τη σύζυγο του, τη Τζαν Βαν Βλιτ.Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι