Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Μπερλουσκόνι πρότεινε εκλογές τον Ιανουάριο σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πάρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Από Βικινέα

26 Δεκεμβρίου 2010

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε τις βάσεις για πιθανές εκλογές στην Ιταλία, νωρίς τον επόμενο χρόνο. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι θα προτείνει εκλογές αν η κυβέρνηση του αποτύχει να λάβει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν σταθεί ανίκανη να περάσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι υπερψηφίστηκε σε πρόταση δυσπιστίας στο Ιταλικό Κοινοβούλιο μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα, και αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των σπουδαστών, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απότομες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

Ο Μπερλουσκόνι είπε ότι είχε συναντήσεις με τους αξιωματούχους του κόμματος Λίγκα του Βορρά, που είναι ο κύριος σύμμαχος της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι οι εκλογές είναι το πιο ελπιδοφόρο τέλος της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, η οποία άρχισε όταν εμφανίστηκε διάσπαση στο κόμμα του Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας.

"Αν, σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε, δεν καταφέρουμε να λάβουμε ικανή πλειοψήφια για να κυβερνήσουμε κατά τα τέλη Ιανουαρίου, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να λάβουν μια νέα πλειοψηφία και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου," είπε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός ότι ακόμα και αν ο Μπερλουσκόνι θέλει να διεξάγει εκλογές, που δεν θα είναι ικανός να κάνει. Ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επιμένει ότι η διάλυση του κοινοβουλίου είναι η ύστατη λύση. Ο Μπερλουσκόνι κέρδισε τη ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας τη προηγούμενη εβδομάδα με μόνο τρείς (3) ψήφους. Η Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της παραμονής του Μπερλουσκόνι στην εξουσία με 314 ψήφους υπέρ και 311 ψήφους κατά.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει αυτούς που ψήφισαν κατά να υποστηρίξουν τη κυβέρνηση του. "Εκεί υπάρχουν πολλοί βουλευτές που ανήκουν σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις που έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι με τις ομάδες που ανήκουν," είπε.

Τα νέα ήρθαν μια μέρα μετά που χιλιάδες Ιταλοί σπουδαστές διαμαρτυρήθηκαν για τις προτεινόμες, απότομες μεταρρυθμίσεις στο πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας από τη διοίκηση Μπερλουσκόνι. Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στο Παλέρμο - οι ακτιβιστές κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή στη Νάπολη - εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το Mole Antonelliana, ένα σημαντικό μνημείο στο Τορίνο, στη Βόρεια Ιταλία. Οι σπουδαστές προέτρεψαν τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο να αρνηθεί να υπογράψει τον νόμο.Πηγές