Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν εξομοιώνει την Τουρκία με το Ιράν

Από Βικινέα

6 Ιανουαρίου 2011

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν κατηγόρησε την Τουρκία για αντι-Ισραηλινή υστερία και την παρομοίασε με το Ιράν του 1979 της Ισλαμικής επανάστασης, λέγοντας ότι στις πολιτικές της Άγκυρας θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία για την διάλυση των σχέσεων με το Ισραήλ.

"Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία θυμίζουν το Ιράν πριν την Ισλαμική Επανάσταση υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί," έγραψε ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν σε ένα σχόλιο του στην Jerusalem Post την Πέμπτη.

"Όπως η Τουρκία, έτσι και το Ιράν ήταν από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ και τα 2 έθνη διατηρούσαν καλές σχέσεις τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και λαών."

Ο Λίμπερμαν προσφέρθηκε να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του ως ένα βήμα "ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου" για το πως θα μπορούσε να αποκατασταθεί η συμμαχία τους, αλλά το κείμενό του ήταν έντονα επικριτικό για την Τουρική Κυβέρνηση.

"Η εντελώς μονομερής αλλαγή των σχέσεων δεν αντανακλά τις ενέργειές μας, αλλά περισσότερο είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία," δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Οι πρώην σύμμαχες χώρες επιχείρησαν μια προσέγγιση μέσω συνομιλιών τον τελευταίο μήνα. Η Τουρκία θέλει το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη και να πληρώσει αποζημιώσεις για την επιδρομή στον στόλο ειρήνης, μια απαίτηση που ο Λίμπερμαν δημόσια απέρριψε ως "απαράδεκτη".Πηγές