Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Inc Στηβ Τζομπς σε αναρρωτική άδεια

Από Βικινέα

17 Ιανουαρίου 2011

Ο Τζομπς τον Ιούνιο του 2010
Εικόνα: Matthew Yohe.

Ο Στηβ Τζομπς, Διευθύνων Σύμβουλος της Aplle Inc., ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε εσωτερικό μέμο ότι θα είναι σε αναρρωτική άδεια για άγνωστη χρονική περίοδο. Η δήλωση προκάλεσε απότομη πτώση των τιμών των μετοχών της εταιρείας στις ξένες αγορές, καθώς οι αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν προς τιμή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα -ανακοίνωση της Δευτέρας σχηματοδότησε τη τρίτη φορά στη προηγούμενη δεκαετία που ο Τζομπς, 55 ετών, έλαβε υγειονομική άδεια. Πάλεψε με τον καρκίνο του παγκρέατος το 2004 και έλαβε 6 μήνες άδειας νωρίς το 2009, μετά την αποκάλυψη ότι είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο Τζομπς δεν έχει αναφέρει ακόμα την αιτία για την απόφαση του αυτή την περίοδο, αλλά είπε ότι θα μείνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Αναπληρωματής του Τζομπς είναι ο Τίμοτι Ν. Κοοκ, όπως έγινε και στις 2 προηγούμενες απουσίες του.

Κι ενώ η εταιρεία Apple δεν έκανε σχόλια για αυτή τη δήλωση, οι The New York Times ανέφεραν ότι πηγή εξοικοιώμενη με τη κατάσταση υγείας του Τζομπς, δήλωσε ότι η υγεία του έχει "σκαμπανεβάσματα" λόγω των προβλημάτων με το ανοσοποιητικό του σύστημα, πρόβληματα που έχουν πολλοί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Ο πληροφοριοδότης, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος, είπε ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η υγεία του Τζομπς φαίνεται να επιδεινώνεται κάθε λεπτό. Ο Λιούις Β. Τέπερμαν, δόκτορας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε ότι "Είναι πολύ συχνό για ασθενείς με μεταμοσχεύσεις να έχουν ασθένεις που δεν είναι απειλητικές για τη ζωή."

Στην ιστοσελίδα της, η Apple παρουσίασε το κείμενο του γράμματος του Τζομπς:

Ομάδα,

Κατόπιν αιτήματος μου, το διοικητικό συμβούλιο μου χορήγησε αναρρωτική άδεια έτσι ώστε να εστιάσω στην υγεία μου. Θα παραμείνω Διευθύνων Σύμβουλος και θα συμμετέχω σε αποφάσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία.

Ζήτησα από τον Τιμ Κουκ να αναλάβει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις της εταιρείας. Είμαι σίγουρος ότι ο Τιμ και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη θα κάνουν εξαιρετική δουλειά και θα πετύχουν τα συναρπαστικά σχέδια που έχουμε για το 2011.

Αγαπώ την Apple τόσο πολύ και ελπίζω να επιστρέψω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Εν τω μεταξύ, η οικογένεια μου και εγώ θα εκτιμούσαμε βαθιά τον σεβασμό της ιδιωτικής μας ζωής.

ΣτηβΠηγές