Ο Αντόνιο Ταγιάνι εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

18 Ιανουαρίου 2017

Ο Αντόνιο Ταγιάνι

Χθες έλαβαν χώρα οι εκλογές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς απ' αυτό το αξίωμα. Μετά από τέσσερις γύρους έντονης εκλογικής αναμέτρησης, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Ταγιάνι, εκλέχθηκε ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναλαμβάνει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω των Ταγιάνι, Γιούνκερ και Τουσκ.

Η εκλογική αναμέτρηση ήταν έντονη, καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε στον τέταρτο γύρο. Στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, ο Αντόνιο Ταγιάνι συγκέντρωσε 270 ψήφους, ο Τζιάνι Πιτέλα συγκέντρωσε 183 ψήφους, η Χέλγκα Στίβενς συγκέντρωσε 77 ψήφους, ο Ζαν Λαμπέρτ συγκέντρωσε 56 ψήφους, η Ελεονόρα Φορέντσα συγκέντρωσε 50 ψήφους και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα συγκέντρωσε 43 ψήφους - από τις 718 ψήφους, οι 683 ψήφοι ήταν έγκυρες. Στον δεύτερο γύρο, ο Ταγιάνι συγκέντρωσε 277 ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Στον τρίτο γύρο ο Αντόνιο Ταγιάνι συγκέντρωσε 291 ψήφους, ο Τζιάνι Πιτέλα συγκέντρωσε 199 ψήφους, η Χέλγκα Στίβενς συγκέντρωσε 58 ψήφους, ο Ζαν Λαμπέρ συγκέντρωσε 35 ψήφους, η Ελεονόρα Φορέντσα συγκέντρωσε 45 ψήφους, ενώ ο Λαουρέντσιου Ρεμπέγκα συγκέντρωσε 44 ψήφους. Στον τελευταίο γύρο αναμετρήθηκαν ο Ταγιάνι και ο Πιτέλα. Ο Ταγιάνι συγκέντρωσε 351 ψήφους, ενώ ο Πιτέλα συγκέντρωσε 282 ψήφους. Ο Πιτέλα, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, συνεχάρη τον αντίπαλο του για την εκλογική του νίκη και δήλωσε πως «αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια νέα πολιτική φάση».

Σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη του Ταγιάνι οφείλεται στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αποστάσεις από πλευράς Ταγιάνι όσον αφορά την φιλοευρωπαϊκή ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η εφημερίδα «Le Soir» αναφέρει το παράδειγμα του Επικεφαλής της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαϊκών Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Καμάλ, ο οποίος υποστήριξε την εκστρατεία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή ως «Brexit».

Bookmark-new.svg
Πηγές